Het duurzaam geschenk, een geschenk dat zinvol is

Denkt u dat het plezieren van uw geliefden betekent dat u ongehoorde sommen moet uitgeven aan geschenken?   We geloven dat er andere manieren zijn om mensen te laten zien dat we van ze houden.   En dat we iets anders kunnen geven dan een voorwerp.   Of we kiezen voor het duurzame.   Het doet plezier en is echt zinvol.

7 cadeau-ideeën voor een blijvend souvenir 

Geïnspireerd door de piramide van het ethisch geschenk (Franse beeld), bieden wij u dit alternatief: koop geen voorwerpen.   Te ingewikkeld?  Niet echt.  Men kan dankzij een ander geschenk onze geliefde plezieren:

 1. een culturele ervaring: een abonnement aanbieden op een theater, een concertplaats, met of zonder u, een schilderij gemaakt door een vriend van een kunstenaar.
 2. een moment, ogenblik in tijd: plan een kampeerweekend, een pic-nic wandeling, een avondje bordspelletjes .
 3. een talent: bent u een masseur?   Geef een „voucher voor” een massage.   Kapster?   een afspraak voor een snit doet altijd plezier.
 4. een kennis: deel uw expertise in sushi, schilderen, opruimen in de stijl van Marie Kondo.
 5. tijd beschikbaar: bied oom Jules aan om thuis op bezoek te komen om de chef-kok eens of meer per jaar te spelen.   Geef uw zus een „bon voor” babysitting van haar kinderen een avond per maand.
 6. van de geëngageerde: geef leads om anders te consumeren.   Registreer uw geliefde voor een zero-waste cursus of geef een Usitoo cadeaubon.
 7. Participatief: stel uw familie voor om samen deel te nemen aan een goed doel.

Buiten het duurzame deel ervan, vertegenwoordigen al deze ideeën mogelijkheden dat iedereen de stress van het rushen in winkels kan voorkomen.

„Voorwerpen worden gemaakt om te worden gebruikt.   Mensen zijn gemaakt om geliefd te worden.   De wereld gaat slecht omdat we mensen gebruiken en we van voorwerpen houden .” (Anoniem)

Een voorwerp aanbieden?   5 duurzame cadeau-mogelijkheden

Sommige mensen hebben de behoefte (of verplichting) om een voorwerp te geven.   Want het is familietraditie of gewoonte op kantoor. Bijgevolg besteed op duurzame en alternatieve wijze.  Een paar voorbeelden?

 1. handgemaakt: delicatessen, deco, praktische of artistieke voorwerpen, de doe-het-zelf is de beste manier om een ​​voorwerp aan te passen aan de smaak van de persoon die het ontvangt.
 2. tweedehands: in winkels of op het Internet, een hoop voorwerpen, soms nieuw, wachtend op een tweede leven.
 3. Ethisch: als u echt een voorwerp wilt aanbieden, kies dan voor fair-trade. En nog beter, bied een mandje met fair trade-ingrediënten. Het is handig voor het hele jaar door(honing, cacao, kokosolie …).
 4. ecologisch: denk er bevoorbeeld aan om een boomplant, tomatenzaden, een boek over permacultuur te schenken.
 5. de geëngageerde: inspireer uw geliefden om aan zero-waste te beginnen. Wij bieden kalebassen, tawashi’s, potten, een boek over zero-waste.

Is het nu duidelijker voor u? En hebt u bovenal uw eigen denkveld verruimd?

Geschenken die we niet leuk vinden, wat doen we ermee? 

Als u helaas een geschenk hebt ontvangen waarmee u niets zult doen, geef het dan een tweede leven.  Opslaan of weggooien, twee ideeën die noch goed zijn voor uzelf, noch voor de planeet.  Niets anders dan meteen een oplossing te vinden die logisch en zinvol is.

Verschillende mogelijkheden:

 • doorverkopen: op internet (2dehands.be, Facebook, …), rommelmarkten of beurzen, kleine advertenties op kantoor of in winkels.
 • schenken aan iemand die het nodig heeft: we kennen allemaal een buurman of een vriend die alleen is en die dit jaar misschien geen geschenken zal krijgen. Een anonieme gift is soms nog leuker.
 • geven aan een vereniging: de behoeften zijn enorm op alle gebieden (armoede, dieren, Noord / Zuid-solidariteit …).
 • inwisselen voor Usitoo-punten.

 

Bij Usitoo verzamelen we voorwerpen die in de weg staan of overbodig zijn.  Zoals nutteloze of ongebruikte geschenken. We geven ze een tweede leven. Het nutteloze voor de ene kan het nut van de andere worden.  Bied onze cadeaubon aan.  Die is meer dan behulpzaam! Hiermee kunnen uw geliefden alles lenen wat ze nodig hebben.  En er is keuze. Bekijk onze uitgebreide catalogus.

Geef een reactie