Meer ecologie op het werk, dat is weliswaar mogelijk!

Duurzame gebaren op kantoor beginnen met wat u doet als werknemer. U hoeft geen geweldige chef-kok te zijn om gewoonten op te schudden en actie waar te maken. Neem inspiratie en stel een voorbeeld. Het is  nu tijd om te durven. En laat staan als we uw als bijnaam Miss Ecolo of Mr Green frankeren. Het is altijd beter dan Miss Pick of Mr Flank, nietwaar?

8 leidraden voor meer ecologie op het werk

Als u denkt aan bedrijfsecologie , duiden we vaak grote industrieën vaak aan als verantwoordelijke. Productie-eenheden zijn zeker belangrijke afvalgeneratoren engrote energiegebruikers. Maar in de kantoren vervuilen we en verspillen we ook.

Heeft u nagedacht over uw eigen ecologische voetafdruk? Hoe zit het met uw 10, 100, 1000 collega’s? Hier zijn enkele acties ten gunste van ecologie en duurzaamheid op het werk:

 1. Het nul-plastic concept: kannen in plaats van waterflessen, wasbekers en glazen in plaats van wegwerpbekers.
 2. Het zero waste concept: de bedoeling blijkt bijna ontoereikend, maar zorg in ieder geval voor selectieve sorteerbakken op verschillende plaatsen.
 3. Het zero papier concept: kijk in uw eigen vuilbak, alles wat uhebt uitgeprint, voor niets. Een oplossing om uitdrukkingen te verminderen? Over veen dubbel scherm beschikken.
 4. Vermindering van vervoer: misschien wel een van de moeilijkste gewoontes om te veranderen. Carpoolen, thuiswerken, videoconferenties gebruiken in plaats van het vliegen voor internationale bijeenkomsten zijn allemaal ideeën om uit te boren, samen met u en uw verantwoordelijken. Sommige bedrijfsleiders bieden zelfs een beloning voor degenen die de fiets gebruiken.
 5. Het licht uitschakelen: Plaats overal posters om een automatisch uitschakeling te herinneren of te installeren.
 6. Waterbesparing: Een automatisch kraansysteem vertegenwoordigt 70% waterbesparing. Economische doorspoeling vertegenwoordigt duizenden bespaarde  liters water per jaar.
 7. Herziening van het verwarmingssysteem: op bedrijfsniveau is een energie-audit zeker zinvol. Het veranderen van de verwarmingsketel, brandstof, het herbekijken van de isolatie, die gezamenlijk interessant zijn vanuit een wereldwijd en financieel oogpunt.
 8. Een inspanning in de refter: u vervoert uw maaltijden in potten of wasbare dozen in plaats van aluminium of plastic folie. We bestrijden voedselverspilling, we brengen ons overschot uit de tuin om met collega’s te delen.
 9. Plaats de prioriteit op het natuurlijke: we wenden ons tot gezonde en milieuvriendelijke reinigingsproducten om schoon te maken en te ontgeuren.

Ecologie op het werk: inspirerende ideeën

Naast de klassieke gebaren die dagelijks de voorkeur krijgen voor meer ecologie, kunt u nog steeds aan de planeet denken tijdens uw installaties en team-buildings.

De decoratie? Milieuvriendelijk binnen en buiten

Het is mogelijk om het gebruik van plastic te verminderen en de natuurlijkheid te bevorderen in de decoratie en indeling van kantoren. Edele en duurzame materialen bestaan daadwerkelijk:

 • meubels vervaardigt van hout of karton;
 • metaal voor kantoren en oppervlakken;
 • kurk voor de vloer of muren.

En, om uw pand te verfraaien, een beetje natuur binnen of buiten:

 • Planten in de kantoren. Ze zijn, zo wordt gezegd, bronnen van goed humeur en stimulatie;
 • Een bedrijfsmoestuin;
 • Een compost om afval uit de refter te recycleren.

Zakelijke evenementen? Ze kunnen een ecologisch doel krijgen

We starten met het ontwerp van minder vervuilende evenementen. Maar we kunnen nog verder gaan. Een originelere en duurzamere teambuilding  dan bowlen of karten, hebt u erover nagedacht?

Waarom niet een evenement rond het thema „Mijn bedrijf houdt van de planeet”? Ideeën:

 • Plant één of meer bomen, een manier om onze CO2-voetafdruk te compenseren;
 • Organiseer een dag van onderhoud van een Natagora natuurreservaat als vrijwilliger;
 • Opruimen langs de wegsloten;
 • Nodig een facilitator uit voor een workshop om meubels in palletten te vervaardigen;
 • Start het project „Ons bedrijfsmoestuin”.

Communiceren ronduw blog of sociale netwerken rond deze originele en leuke activiteiten, zal zeker andere bedrijven inspireren.

6 redenen om ecologie toe te voegen in het kantoorwezen

Ecologie op kantoor is alleen zinvol als u intiem ervan overtuigd bent. Als u gewoon greenwashing gaat uitvoeren of als over u er enkel over praat, zullen uw welbedoelde intenties of initiatieven niet duren.

Het voordeel ligt er in het sneeuwbaleffect: ik handel, mijn collega’s volgen me, de hiërarchie begint het aan te sporen, het hele bedrijf maakt het tot een uiteindelijk doel.

We gaan het doen omdat:

 1. wat goed is voor de planeet is goed voor ons;
 2. Dit is een noodgeval, ter herinnering? Elk gebaar telt;
 3. het is een verplichting, als onderdeel van uw maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO);
 4. het vertegenwoordigt besparingen: minder chemicaliën, papier, reizen en lagere water- en energierekeningen;
 5. Dit creëert een gezonde en rustgevende werkomgeving;
 6. Dit creëert een verbinding: tijdens uw „vrijwilliger bij Natagora” evenement, laurence of IT lachte met Isabelle van HR.

 

Usitoo biedt een consumentenmodel op basis van lenen in plaats van kopen. Een model dat onze CO2-voetafdruk sterk vermindert en veroudering bestrijdt. Onze catalogus staat vol met objecten klaar om een tijdje in uw kantoor of thuis te leven. Wilt uw bedrijf of administratie deelnemen aan ons model? Bekijk onze oplossingen voor u of uw medewerkers.

Geef een reactie