Goedkope en milieuvriendelijke vakanties: onze tips hieromtrent

Voor liefhebbers van goede economische en ecologische voornemens, is dit doenbaar  365 dagen per jaar.  Zelfs op feestdagen zijn we niet in de modus “vakantie dus ik vergeet alles”.  In ons hoofd, luierend in de ligstoel, denken we aan onze portemonnee en onze planeet.

Onderweg naar klein budget vakanties en met minder CO2, mogelijk?

De prijs van vliegtuigtickets wordt toegankelijker, maar alleen  buiten schoolvakanties of vooraf te boeken of een last-minute te aanvaarden.  En nogmaals, voor een hele familie ontploft het hele budget.  En als u een beslissing hebt genomen om de vervuiling te verminderen, vermijden we dan best het vliegtuig.

Dus, met de trein (sneller) of bus (goedkoper)?  Het is milieuvriendelijker.  En tegen een degelijke prijs, door er voldoende op tijd op zoek te gaan of van  promoties te profiteren.

Ongetwijfeld, net als 75% van de Belgen, geeft u de voorkeur aan de auto.  De rekening (brandstof, tol, stops op wegenrestaurants…) kan snel oplopen tot enkele honderden euro’s.  Hoe kunnen deze kosten dan wel worden verlaagd?  Beoefen eco-rijden, overbelast uw voertuig niet, let op de juiste bandendruk, denk aerodynamica vooral als er bagage op het dak zit.  En om de wegtol te vermijden, neem de bis routes.  Ter plaatse, verkies accommodatie dicht bij een winkel en het strand, dit zal u vermijden uw auto te (moeten) gebruiken.

Geen auto?  Denk aan betaalbare autohuur, via een particulier of een car-sharingdienst.  Of gebruik een carpool-oplossing.

De avontuurlijke en sportieve onder ons kunnen een fietsvakantie (te huur) plannen met slechts een rugzak en het strikte minimum aan gerief.  Mooie herinneringen in perspectief.

3 ideeën voor goedkope vakantiewoningen

Naast de goede deals die te vinden zijn op het internet of via reisagentschappen, zijn de 3 manieren om  tegen minimumprijzen een vakantieverblijf op te zetten:

  1. Bed and breakfast of in een duurzaam verblijf,  er zijn een oneindig aantal mogelijkheden om uw vakanties te organiseren, gaande van de eenpersoonskamer tot de gehele huisvesting.  En omdat u iemands onbezette huisvesting gebruikt, is het ook goed voor het milieu.
  2. Bij vrienden die in de zonnigere streken leven.  Die hebben we allemaal.
  3. De camping (in tent).  En daarvoor bereiden we ons gerief hiervoor.  De goedkoopste?  Zijn kampeeruitrusting

Vakantie, vrije tijd tegen een lagere prijs, thuis of elders

Op uw vakantieoord kunt u uw vrije tijd met het sporten doorbrengen, door tennisrackets, een boot of… petanquespel te huren.  Een wandeling?  Denk aan je babydraagtas, kinderwagen of wandelschoenen.

Leesliefhebbers kunnen boeken uitlenen van de bibliotheek dichtbij hun vakantiehuis.  U bent slim, want u hoeft ze niet in uw bagage te steken.

En als u niet weggaat, kunt u sportartikelen huren zoals een tafeltennistafel of een fitnessbank.  Of… probeer de gitaar voordat u er een gaat kopen.  U kunt ook met tuinieren beginnen, knutselen of een mega barbecue-avond organiseren.

Tot slot zijn het niet de ideeën die ontbreken, maar eerder het aantal vrije dagen.

Milieubewust?  Ook op vakantie

Tijdens de reis, om te voorkomen dat u oververpakt of wegwerpbaar gerief koopt, voorzien wij thuis snacks en bestek.  Bewaar indien nodig in een koeler die is aangesloten op de sigarettenaansteker.  En we respecteren de properheid (op de weg, snelwegparkings…).

Ter plaatse, in anti-verspillingsmodus en vooral voor goedkope boodschappen, zorgen we ervoor dat:

  • U nadenkt alvorens u koopt
  • Lokaal consumeren
  • zelfgemaakte gerechten klaarmaken
  • De restjes herschikken
  • Zich informeren over selectief sorteren

De vakantieperiode is ook het moment om uw dierbaren te laten zien hoe u het milieu respecteert.

 

Zoals u nu begrepen hebt, is het huren van uw gerief voor de vakantie al een grote besparing (van geld en… ruimte thuis).  En dus meer budget om meer vrijetijdsvoorwerpen mee te nemen of zich thuis te vermaken na de terugkeer (suikerspin machine, zwembad…).

Huur meer, koop minder is tevens minder verpakking en minder gebruikte grondstoffen.

« Vakantie, ik vergeet alles, maar ik vergeet Usitoo niet!

 

In onze catalogus van voorwerpen vindt u alles wat u nodig heeft voor een vakantie ver weg of dichtbij.  Van de koffer om natuurvakanties door te brengen tot de drankenverdeler voor het tuinfeest, het is tijd om te bestellen.

Geef een reactie