Goede resolutie: bewustmaking van kinderen van ecologie

Uw portfolio, het milieu en uw gezondheid zijn de grote winnaars van groenere consumptie. Dat weten we, maar… op school en thuis is het veranderen van onze gewoonten en die van onze kinderen niet zo eenvoudig. En toch staan kinderen open voor nieuw gedrag. Ze kunnen zelfs voorschrijvers worden van verandering.

We beginnen eco-gebaren aan de achterkant van school en het hele jaar door

Als ouders weet je dat je een vitale rol te spelen hebt in het vergroten van het bewustzijn van jongeren over respect voor de planeet. Laten we beginnen met een voorbeeld te stellen. Omdat je kinderen de manier waarop je consumeert en je gedraagt nabootsen. Gaan we veranderen?

School aankopen: 9 gebaren van eco-verantwoordelijke ouders het hele jaar door

Het hele jaar door, wat kun je doen als voorbeeldige ouders (of bijna)? Enkele suggesties:

 1. Selecteer chemische vrije benodigdheden: zoek vernissen, oplosmiddelen, zware metalen op. Ze bevatten endocriene verstoorders, allergenen of toxische producten. Liever pennen boven water, verwijder correctoren, hout in plaats van plastic…
 2. Zoek naar milieukeuren op schoolproducten: gerecycleerde, recyclebare, niet-giftige, milieuvriendelijke producten zijn voorzien van labels die hun betrokkenheid aangeven.
 3. Kies uit made in Belgium of made in Europe: u koopt zeker producten die niet door kinderen zijn gemaakt.
 4. Voorkeur materiaal met een lange levensduur of recycleerbaar: metalen of houten voorwerpen zijn zowel duurzamer als sterker dan plastic.
 5. Kteren voor grote formaten: minder grondstoffen en minder verpakkingsafval, en vaak goedkoper.
 6. Hergebruik wat niet beschadigd is: van jaar tot jaar kan de pen of pen opnieuw worden gebruikt. We sluiten onze ogen voor commerciële verzoeken en die van kinderen. Hergebruik in plaats van kopen, het ecologische gebaar bij uitstek.
 7. Winkelen in tweedehands: Les Petits Riens, tweedehands winkels, beurzen en andere online verkoopgroepen staan vol schoolmateriaal te koop. Een goed economisch en ecologisch plan.
 8. Koop navulbare versies van schoolmateriaal in plaats van eenmalig gebruik: inktpen in plaats van balpen, navulbaar potlood of potlood in plaats van wegwerppotlood.
 9. Leer kinderen spaarzaam te zijn: willen ze een kleine tekening maken? Laat ze een klein laken nemen. We gebruiken de achterkant van ons bedrukte papier en we sleutelen aan wat we thuis

 

Snacks, drankjes en snacks: we voeden onze kinderen met een ecologisch bewustzijn

 

Meer ecologie in de kantine en in de pauze betekent het bestrijden van voedselverspilling, overpakken en beheren van afval. Wij adopteren:

 • Herbruikbare brooddozen (gemaakt van roestvrij staal, dit is beter dan plastic) vervangen aluminiumfolie of cellofaan;
 • Waterflessen zijn beter dan tetrastenen of wegwerpbare plastic flessen;
 • Seizoensgebonden groenten en fruit worden uitgenodigd voor maaltijden en snacks;
 • Zelfgemaakt: Kook graanrepen, koekjes, brownies of gebak zelf in hoeveelheid in het weekend. Een uur gezinsactiviteit per weekend;
 • Luisteren naar de eetlust van het kind: vragen om zijn mening over zijn eetlust van de dag voorkomt dat brood en snacks in de prullenbak terechtkomen.
 • Selectieve sortering: meestal opgezet op school. Zo niet, leer uw kind zijn recyclebare verpakkingen, tetrastenen en plastic flessen terug te brengen.

Thuis, eco-gebaren die praten met kinderen

Thuis is het jouw rol als ouder om kinderen, met de juiste woorden, uit te leggen hoe ze met jou kunnen handelen voor de planeet. En om uw initiatieven te tonen:

 • Recycling: op zijn minst selectief sorteren en, waarom niet, familie compost.
 • Nul afval: geen afval produceren is beter dan recyclen. Er zijn veel trucs om er als familie te komen: in de pers delen het web en zelfs je ecologische vrienden hun tips.
 • Zelfgemaakte schoonmaakproducten: u kunt uw milieuvriendelijke producten met uw kinderen maken.
 • Ecologische vakanties: het combineren van plezier en ecologie is mogelijk door te kiezen voor de bestemming of het vervoermiddel of het respecteren van de omgeving waar u verblijft.
 • Voedselaankopen: u kunt een positieve invloed hebben op de ecologie door seizoensgebonden, lokale, pesticiden vrij te kopen. Verminder ook het gebruik van verpakkingen en verdrijf niet-ecologische ingrediënten zoals palmolie. En, voor gegarandeerd plezier met uw kinderen, ga in een mini-moestuin.
 • Winkelen in het algemeen: Wanneer u kleding en voorwerpen koopt, maakt u uw jongeren bewust van de gezondheids-planeet kosten van transport, veroudering. Verklaar dat de middelen niet worden verspild en terugwinning”.
 • Energie- en waterbesparing: leg uit dat je het licht moet uitschakelen wanneer je een kamer verlaat, of, beter, zet het niet aan als het niet nodig is. En het water wordt spaarzaam gebruikt.

Eco-gebaren zijn al deze kleine veranderingen in het dagelijks leven, goed voor de portefeuille, het milieu en de gezondheid. Heb je geen ideeën meer? Bezoek ecoconso.be, onze favoriete bron van informatie over ecologie in brede zin.

Komt ecologie, het voorbeeld altijd van bovenaf?

Het opvoeden van uw kinderen over ecologie is in principe het uitleggen van de principes van de circulaire economie. De beroemde 4 R’s van de economie van hertewerkstelling: we hergebruiken, we recyclen, we weerstaan het kopen, we verminderen afval. Deze 4 R’s worden levend gemaakt, op school en thuis: je leent, huurt, maakt jezelf, leert lenen, geven of verkopen in plaats van weggooien.

Zonder te vervallen in extremisme dat uw jonge mensen zal doen vluchten, weet dat uw waarden voorbij gaan, zelfs als ze plaag tegen sommige van uw „nee”. Ecologie raakt onze mooie jeugd. Het bewijs hiervan is Greta Thunberg, het boegbeeld van de beweging van de trappen voor het klimaat. Ze is nog maar 16. En onze middelbare scholieren gingen zelfs enkele donderdagen naar een bossige school in het begin van 2019, om een groener beleid te eisen.

Als je je zoons en dochters bewust hebt gemaakt van ecologie, wees dan niet verbaasd als ze je terugbellen voor de orde. „Papa, je moet die doos in de PMC gooien” en „Mam, koop die chocolade niet, er is palmolie. Het doodt de orang-oetans,” betekent dat iets voor je?

 

 Usitoo, gevoelig voor ecologie, is voorstander van gebruikswaarde boven aankoopwaarde. In de catalogus vindt u honderden items klaar om verschillende levens te leven voor de verjaardagsfeestjes van uw kinderen, schoolfeesten en sport.

Geef een reactie